Zijn pistachenoten gezond?

Of je er nu zelf pesto van maakt, het over een dessert strooit of gewoon uit het vuistje eet: pistachenoten zijn gezond en lekker. Sterker nog, de pistachenoot hoort bij de vijf beste noten voor een gezond lichaam. Waarom je dit nootje zeker vaker zou moeten kopen? Dat vertellen we je in deze blog waarin we antwoord geven op: Zijn pistachenoten gezond?


Over de pistachenoot

Pistachenoten in dop gezond

Eigenlijk heeft de pistachenoot alles wat je wilt. Ze zijn lekker van smaak, zitten vol voedingsstoffen en hebben verschillende gezondheidsvoordelen. De pistachenoot is samen met de walnoot, amandel, cashewnoot en paranoot een goede bron van proteïnen, gezonde vetten en mineralen:

  • Eiwitten
  • Vezels
  • Vitamines (B1, B2, B6, B11, C en E)
  • Mineralen (o.a. kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium)
  • Hoog gehalte onverzadigde vetzuren
  • Antioxidanten
  • Foliumzuur

De pistache behoort officieel tot dezelfde familie als de walnoot en luistert ook wel naar de naam pimpernoot, hoewel die naam minder gebruikelijk is in Nederland. De pistache komt van nature voor in Azië, maar tegenwoordig groeien de pistachebomen in Afghanistan, Pakistan, India, Iran, Turkije, Griekenland, Italië en de VS.

Hoe groeit een pistachenoot?

Pistachenoten groeien aan bomen die het best gedijen in een semi-aride klimaat en worden voornamelijk geteeld in het Midden-Oosten, de Verenigde Staten en Turkije. De bomen kunnen pas na ongeveer 10 jaar vruchten dragen, maar eens volwassen, kunnen ze voor vele jaren productief blijven.

Hoog in voedingswaarde en laag in calorieën

De pistachenoot wordt ook wel de ‘The skinny nut’ genoemd. Ze bevatten namelijk een stuk minder calorieën dan alle andere soorten. Per 100 gram bevatten ze ongeveer 560 calorieën, een stuk minder dan bijvoorbeeld bij pecannoten waarmee je per 100 gram 717 calorieën binnenkrijgt.

1. Basis Voedingswaarden per 100 gram

Per 100 gram Voedingstoffen
Energie 592 kcal / 2452 kJ
Vetten 45,4 g
- Enkelvoudig onverzadigd 23,8 g
- Meervoudig onverzadigd 13,7 g
- Verzadigd 5,6 g
Koolhydraten 27,5 g
- Waarvan suikers 7,7 g
Eiwitten 23,8 g
Zout 0,003 g
Vezels 9,5 g
Cholesterol 0,0 mg

2. Vitaminen per 100 gram

Vitaminen Hoeveelheid ADH % ADH
Vitamine A 0 µg 800 µg 0.0%
Vitamine B1 0,7 mg 1.1 mg 63.6%
Vitamine B2 0,2 mg 1.6 mg 162.5%
Vitamine B6 0,2 mg 1.5 mg 13.3%
Vitamine B11 60 µg 300 µg 20%
Vitamine B12 0 g 2.8 µg 0.0%
Vitamine C 7 mg 75 mg 9.3%
Vitamine D 0 g 10 µg 0.0%

3. Mineralen per 100 gram

Mineralen Hoeveelheid ADH % ADH
Natrium 6 mg
Kalium 871 mg 3500 mg 244.9%
Calcium 131 mg 950 mg 24.9%
Fosfor 598 mg 550 mg 108.7%
Magnesium 136 mg 350 mg 38.9%
Ijzer 4.3 mg 11 mg 39.1%/td>
Koper 1 mg 0.9 mg 111.1%
Zink 2.9 mg 9 mg 32.2%
Selenium 20 µg 70 µg 28.6%
Jodium 2.5 µg 150 µg 1.7%

Meer pellen = minder calorieën

De pistachenoot is er in verschillende vormen: van geroosterd en zonder dop tot aan gedroogd omhuld met een dop. De pistache omhuld met dop is nu juist wat de pistachenoot een effectieve noot maakt: het pellen van de schil zorgt ervoor dat je minder eet. Onderzoek wijst uit dat het pellen van de noot niet alleen het eetproces vertraagt, maar ook dat je bewuster wordt van je eetgewoontes.

Waarom zijn pistache noten gezond?

Hoe komt de pistachenoot aan zijn groene kleur?

De groene kleur van pistachenoten komt van chlorofyl, hetzelfde pigment dat planten hun groene kleur geeft en helpt bij de fotosynthese. Chlorofyl is vrij prominent aanwezig in de pistachenoot, wat bijdraagt aan de levendige groene tint die je ziet zodra de dop verwijderd is.

Deze kleur is niet alleen aantrekkelijk, maar het duidt ook op de aanwezigheid van antioxidanten en andere gezonde voedingsstoffen in de noten. Daarnaast bevat de pistachenoot ook carotenoïden, een type antioxidant dat onder andere in wortels voorkomt, en die kan bijdragen aan de intensiteit van de groene kleur.

Voor dit type pistachenoot kun je het beste kiezen

Pistachenoten zijn op diverse manieren verkrijgbaar, zoals rauw, gebrand, geroosterd, met zout en zonder zout. De meest gezonde keuze is ongetwijfeld de rauwe, ongezouten versie van de pistachenoot. Deze variant behoudt de meeste vitaminen en mineralen omdat ze niet zijn bewerkt. Het roosteren of branden van pistachenoten versterkt hun smaak, hoewel dit ten koste gaat van hun voedingswaarde. Gebrande noten, die gefrituurd worden, bevatten meer vet en verliezen belangrijke voedingsstoffen tijdens het bakproces.

Voor een gezonde optie is het aan te raden om pistachenoten rauw te consumeren, of geroosterd zonder toegevoegd zout.

Tot slot: zijn pistachenoten gezond?

De pistachenoot, een bijzondere noot vinden wij en je doet je gezondheid er absoluut goed aan dit regelmatig te eten. Probeer bij jouw keuze voor gezonde pistachenoten altijd voor een raw variant te gaan: deze is niet bewerkt en vrij van bestrijdingsmiddelen. Je kunt raw pistache noten bestellen en thuis laten bezorgen via onze webshop.

Ben je benieuwd of cashewnoten, hazelnoten, macadamia noten of walnoten gezond zijn? lees het in één van de volgende blogs.