Waarom zijn walnoten gezond?

De walnoot wordt al sinds jaar en dag bestempeld als een noot die het menselijk lichaam behoorlijk veel goeds brengt. De claims over de heilzame werking van de walnoot zijn legio, maar veel van deze claims zijn niet te bewijzen en het is bepaald niet onze bedoeling om ongegronde beweringen te doen. Daarom houden we ons liever aan de feiten: wat zit er in walnoten dat bevorderlijk is voor de gezondheid?

De walnoot

Waarom zijn walnoten gezond?

Allereerst: de walnoot. Wat is het voor noot en waar komt hij vandaan? De walnoot, ook wel okkernoot genoemd, groeit aan de walnotenboom en wordt gekweekt in landen waar de zomers lekker warm zijn en de winters niet al te koud. Milde klimaten doen de walnoot goed en is deze noot helemaal volgroeid, dan heeft hij een tweedelige schaal. Aan de boom zit er nog een groene schaal omheen, maar die valt weg naarmate de noot verder rijpt. De schaal die overblijft is een keiharde, die zich niet gemakkelijk laat verwijderen. Iedereen die wel eens een walnoot heeft moeten openbreken, weet waar het gezegde ‘een harde noot kraken’ vandaan komt. Gelukkig worden walnoten bij Top Noten ook verkocht zonder de harde dop, wat weer een hoop gekraak scheelt.

Wat zit er in de walnoot?

Walnoten bevatten ijzer, vitamine E en vitamine B1. Dit maakt de walnoot overigens niet uniek; deze stoffen zitten in heel veel noten. Het verschil zit hem in de samenstelling van deze voedingsstoffen. Walnoten bevatten relatief meer omega 3-vetzuren, een stof die je lichaam niet zelf kan aanmaken en die je dus tot je zal moeten nemen via voeding. Omega 3-vetzuren worden door de wetenschap gezien als voedingsstoffen die een positieve werking hebben op het lichaam.

De walnoot als verantwoord tussendoortje

Dus wat is wijsheid? Het Voedingscentrum adviseert om een handje ongezouten noten per dag te eten, waarmee de walnoot dus wel degelijk tot ‘gezond’ bestempeld kan worden. Datzelfde geldt overigens voor alle noten; in ongezouten toestand is het advies om er een handje per dag van te eten. Welke noot je neemt, is natuurlijk ook afhankelijk van je smaak; noten hebben de fijne eigenschap dat ze in vele varianten komen en dat er dus voor iedereen iets is wat goed past. Walnoten zijn in ieder geval een verantwoord tussendoortje, dat uitstekend gegeten kan worden in plaats van een kommetje borrelnootjes.

Waar kan je walnoten nog meer voor gebruiken?

Walnoten kunnen voor allerlei toepassingen gebruikt worden.

Walnoten zijn meer dan alleen een tussendoortje; ze worden ook vaak gebruikt als toevoeging aan verschillende gerechten. Salades zijn bijvoorbeeld bij uitstek geschikt om aangevuld te worden met walnoten. Deels vanwege de smaak, deels ook vanwege de voedingsstoffen die erin zitten. Ook worden walnoten vaak gebruikt als topping van verschillende taarten, of kan je ze uitstekend door de yoghurt mengen voor een voedzaam ontbijt. De veelzijdigheid van de walnoot zorgt ervoor dat je veel recepten hebt waarin deze noot een fraaie bijrol speelt en dat is niet zonder reden. De smaak van de walnoot complimenteert veel andere ingrediënten en dat maakt hem zeer geschikt als garnering.

De walnoot: verantwoord en vooral lekker

‘Gezond’ is dus een stempel dat moeilijk te geven is, zeker omdat het helemaal afhangt van de mate waarin de noot geconsumeerd wordt. Maar wat we zeker wel kunnen zeggen, is dat de walnoot een verantwoorde snack, of toevoeging aan je maaltijd is. Een handje noten bevat voedingsstoffen die je goed kan gebruiken en dat maakt de walnoot tot een waardevolle toevoeging op je dieet.

Ontvang je walnoten vers en vol van smaak van Top Noten

Wie graag een verantwoord tussendoortje wil ontvangen, doet er goed aan om dit te bestellen bij Top Noten. Wij zorgen er namelijk voor dat de walnoten direct na je bestelling verpakt worden, zodat ze zo vers mogelijk bij je bezorgd worden. Hierdoor kan je genieten van de heerlijke smaak van deze noten en kan je zelf ervaren hoe goed ze werken in allerlei verschillende gerechten.