Hoe moet je een walnoot openen?

De walnoot mag dan een verantwoord tussendoortje zijn, rechtstreeks vanuit de natuur komt hij met een behoorlijk stevig en beschermend laagje. De schil van de walnoot is keihard, wat hem in het wild beschermt tegen ongewenste gasten, die uit zijn op het binnenste van de noot. Natuurlijk kan je de walnoot bij Top Noten bestellen zonder die stevige schil, maar wie ervoor kiest om hem te laten zitten, zal de noot zelf moeten kraken. En hoe doe je dat?

De harde schil van de walnoot

Walnoten zijn op meerdere manieren te openen

Walnoten worden, aan de boom, omhuld door twee schillen. De buitenste schil is een groene, die na verloop van tijd openbarst naarmate de walnoot rijp wordt. Het is voor de rapers van deze noten van belang dat ze op tijd van die schil worden ontdaan, omdat de noot anders gaat rotten. Onder die groene schil, zit een hardere schil, die het binnenste van de walnoot - datgene wat je eet - beschermt. En iedereen die wel eens een walnoot heeft beetgehouden, weet hoe keihard die schil is. En daar zit het ‘probleem’; om tot het eetbare binnenste te komen, zal die noot gekraakt moeten worden, maar dat is eigenlijk niet te doen met je blote handen. Dus hoe kraak je een noot?

Verschillende mogelijkheden om een noot te kraken

Er is een reden waarom die noten zo’n harde schil hebben; ze beschermen tegen hongerige, ongewenste gasten. In dit geval zijn wij die gasten en dus hebben we verschillende mogelijkheden om een walnoot te kraken. We zetten een paar op een rij.

  • De hamer - Wie zin heeft in wat destructieve arbeid, kan kiezen voor de meest ongecompliceerde methode, in de vorm van de hamer. Een stevige ondergrond, een flinke tik en de schil barst open. Het is echter niet echt gezellig zitten naast iemand die om de paar minuten met een hamer op een noot slaat.
  • De notenkraker - De notenkraker is meer dan alleen een balletopvoering. Het is ook een soort tang, die speciaal gemaakt is om de harde schaal van een noot te breken. Voor een paar euro koop je er al een, maar wie liever een noot kraakt in stijl, kan ze ook als designobject kopen - natuurlijk tegen een flink hogere prijs.
  • Met de blote handen - Een andere mogelijkheid is het kraken van de noten met je blote handen. Dit doe je door twee walnoten te pakken en ze klem te zetten in je hand, waarna je veel druk uitoefent terwijl je een vuist probeert te maken. Doe je dit goed, dan zal minstens een van de noten kraken. Let wel: het vereist wel de nodige kracht in je handen, dus wie hieraan twijfelt, kan het beste een hamer of een notenkraker gebruiken.

Bestel je noten - gekraakt of niet - bij Top Noten

Wie op zoek is naar heerlijke walnoten, kan bij Top Noten zijn hart ophalen. Wij hebben een uitgebreid aanbod aan walnoten en je kan kiezen tussen gekraakte en niet gekraakte noten. Wie liever niet aan de slag gaat met een hamer of een notenkraker, kiest voor een zakje gepelde walnoten. Deze worden direct na de bestelling verpakt, zodat de ontvanger de noten zo vers mogelijk bezorgd krijgt. En voor de liefhebbers van walnoten die iets meer gevoel voor avontuur hebben, zijn er natuurlijk de walnoten die nog in de schil zitten. Deze moeten dus nog geopend worden, maar gelukkig heb je nu een uitstekend beeld van hoe je dat het beste kan aanpakken. Kies je voor de hamer, de blote handen, of toch voor een gespecialiseerde notenkraker? Wat het ook wordt, de walnoot is en blijft een heerlijk en verantwoord tussendoortje, dat dankzij zijn veelzijdigheid bijzonder breed inzetbaar is.