Waarom zijn macadamia noten zo duur?

Macadamia noten staan niet bekend als de goedkoopste noten. Lekker, zeker, maar niet direct een notensoort die je voor een habbekrats kan kopen. Die prijzen komen echter niet uit de lucht vallen; er zitten meerdere redenen achter het feit dat je voor deze noten meer kwijt bent dan voor een vergelijkbare hoeveelheid van een andere notensoort. En die redenen hebben niks te maken met de noot zelf, maar vooral met de manier waarop hij gerooid wordt.

De langzame groei van macadamia bomen

Macadamia noten hebben lange tijd nodig om te groeien.

Van alle noten ter wereld, zijn macadamia noten de duurste per kilogram. Dit is het directe gevolg van de grote hoeveelheid tijd die gaat zitten in het rooien van de noten. Laten we beginnen met de groei van de macadamia bomen; deze bomen hebben zeven tot tien jaar nodig om volgroeid genoeg te zijn voor het verkrijgen van vruchten. Met andere woorden: wie een jonge macadamia boom plant, zal soms wel tien jaar moeten wachten voordat hij er een beetje resultaat van ziet. Dit is - niet geheel verrassend - een tijdrovend gebeuren en zorgt ervoor dat je dus bijzonder lang moet wachten voordat je daadwerkelijk noten kan gaan plukken.

Het plukken gebeurt handmatig

De noten van de macadamia boom kunnen slechts een paar keer per jaar geplukt worden en wanneer dat gebeurt, moet dit handmatig plaatsvinden. Dat betekent dat het plukken van de noten niet alleen zeer beperkt mogelijk is, maar ook nog eens op zichzelf een tijdrovend gebeuren is. Dit is al de tweede factor die te maken heeft met tijd; de tijd die het kost om de noten te laten groeien en vervolgens te plukken, blijft maar oplopen.

Het openmaken van de bast

Het plukken van de macadamia noten is niet het einde van het rooiproces; na het plukken moet de bast van de noot geopend worden. En de bast is door de natuur ontworpen om zo sterk mogelijk te zijn. Dat betekent dat de bast zich zeer moeilijk laat openen, wat opnieuw zorgt voor extra tijd die nodig is om de noten volledig klaar te maken voor consumptie.

Tijd is geld, ook bij de macadamia noten

Al met al is het wel duidelijk dat kiloprijs van de macadamia noten worden veroorzaakt door de enorme hoeveelheid tijd en manuren die gaan zitten in het laten groeien, plukken en klaarmaken van deze noten. Om dit allemaal in orde te maken, is een kostbaar en langdurig proces nodig, waar de klanten natuurlijk voor zullen betalen. Met deze kennis in het achterhoofd, zal een macadamia noot misschien nog net even wat beter smaken.

Gebruik macadamia noten in verschillende recepten

Macadamia's zijn op allerlei manieren te gebruiken.

Want de smaak van de macadamia noot maakt natuurlijk een hoop goed. En wie een zakje van deze noten bestelt, zal een veelzijdige snack in huis halen, die het uitstekend doet in veel verschillende gerechten. Denk bijvoorbeeld eens aan het verwerken van deze noten in een taart, of in verschillende soorten koekjes. En wie graag ijs of chocolade eet (wie niet?), zal deze noten ook prima kunnen gebruiken als toevoeging. Tenslotte worden deze noten vaak gebruikt in salades en marinades, waarmee de mogelijkheden heel ruim zijn en je dus al dat harde werk en al die tijd die het kost om ze te rooien, kan omzetten naar een heerlijk gerecht.

Bestel je macadamia noten bij Top Noten

Wie graag een zakje macadamia noten in huis haalt, kan ze het beste bestellen bij Top Noten. Wij verpakken de noten direct na de bestelling, waardoor ze zo vers mogelijk worden thuisbezorgd. Hierdoor genieten onze klanten altijd van onze heerlijke macadamia’s.