Noten eten na het sporten, welke zijn het beste?

Lepel met een variatie aan noten erin.

Voor sporten heb je brandstof nodig. Of je nu helemaal in to CrossFit bent of elke zaterdag op het voetbalveld staat, het eten van de juiste voeding is belangrijk. Tijdens intensieve trainingen worden je spieren belast en energievoorraden aangesproken. Daarom is het goed om na het sporten de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen voor optimaal herstel en prestaties.

Noten zijn een geweldige keuze vanwege hun hoge gehalte aan eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen die je lichaam ondersteunen bij het herstelproces. Maar welke noten kun je eten na het sporten, welke zijn de beste? Dat vertellen we je in deze blog.

Haal het beste uit je work-out met noten na het sporten

Noten zijn toppers van eiwitbronnen en zitten vol met vezels, vitamines en antioxidanten. Dit kan dus helpen bij jouw sportprestaties. Bovendien zitten er veel eiwitten in noten wat kan bijdragen aan spierherstel, terwijl de gezonde vetten, zoals omega-3 vetzuren, ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Dit alles kan bijdragen aan een goed herstel na een intensieve training, waardoor je de volgende keer weer vol energie van start kunt gaan.

De 5 beste noten voor na het sporten

Eigenlijk zijn alle rauwe noten gezond, maar sommigen hebben net iets meer gezondheidsvoordelen dan anderen als het aankomt op sport. Dit zijn de gezondste op een rijtje:

Amandelen

Amandelen zijn een van de beste keuzes voor sporters vanwege hun hoge gehalte aan vitamine E, een krachtige antioxidant. Spierbeschadiging na een intensieve training moet natuurlijk wel herstellen. Daarnaast bevatten amandelen een aanzienlijke hoeveelheid magnesium. Het regelmatig eten van amandelen kan bijdragen aan een verbeterd spierherstel en een efficiëntere energieproductie tijdens je trainingen.

Walnoten

Walnoten zijn bijzonder waardevol dankzij hun hoge gehalte aan omega-3 vetzuren, die bekend staan om hun ontstekingsremmende eigenschappen. Deze vetzuren helpen niet alleen bij het verminderen van spierpijn, maar helpen ook bij het herstel na intensieve trainingen. Door walnoten aan je dieet toe te voegen, kun je profiteren van hun veelzijdige gezondheidsvoordelen, die zowel je sportprestaties als je algehele welzijn ten goede komen.

Cashewnoten

Cashewnoten zijn een uitstekende bron van eiwitten, die belangrijk zijn voor spierherstel en -opbouw na het sporten. Ze bevatten ook magnesium. Daarnaast zijn cashewnoten rijk aan koper. Door cashewnoten in je dieet op te nemen, zorg je voor een goede balans van voedingsstoffen. Voor sporters dus ideaal.

Pistachenoten

Pistachenoten zijn rijk aan eiwitten, vezels en kalium, wat ze een uitstekende keuze maakt voor sporters. Eiwitten helpen bij het herstel en de opbouw van spieren, terwijl vezels je langer een vol gevoel geven. Het regelmatig eten van pistachenoten is een verstandige keuze wat je sportprestaties en herstel goed kan doen.

Pinda’s

Pinda’s, hoewel technisch gezien peulvruchten, hebben het hoogste eiwitgehalte van alle noten. Dit maakt ze ideaal voor spieropbouw en herstel na het sporten. Ze bevatten ook gezonde vetten die energie leveren en je langer een vol gevoel geven. Daarnaast zijn pinda's rijk aan B-vitamines. Door pinda’s aan je dieet toe te voegen, kun je profiteren van hun voedzame eigenschappen.

Kan ik beter noten eten voor of na het sporten?

Hoewel noten veel voordelen bieden, is het beter om ze niet kort voor of tijdens het sporten te eten. Dit komt doordat je lichaam het hoge gehalte aan vezels en vetten in noten langzaam verteert, wat je prestatievermogen kan verminderen. Na het sporten zijn noten echter een uitstekende keuze. Een handjevol walnoten, amandelen of cashewnoten kan zorgen voor de nodige energie en voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om te herstellen.

Binnen twee uur na een sportieve inspanning zijn je cellen het meest ontvankelijk voor voedingsstoffen. De proteïnen in noten helpen bij het herstel van spieren en de opbouw van spierweefsel. Meer spierweefsel betekent dat je lichaam in rust meer calorieën verbrandt.

De beste noten voor verschillende sporten

Krachtsporters

 • Amandelen: Rijk aan eiwitten en vitamine E.
 • Pinda’s: Hoogste eiwitgehalte..

Uithoudingssporters

 • Walnoten: Bevatten omega-3-vetzuren en antioxidanten.
 • Cashewnoten: Bieden een mix van eiwitten, vetten en koolhydraten.

Teamsporters

 • Pistachenoten: Rijk aan eiwitten en kalium.
 • Amandelen: Bevatten gezonde vetten en vezels.

Na de sport noten eten? Blijf variëren!

Zelfgemaakte muesli reep van noten.

Het is belangrijk om te variëren met verschillende soorten noten om een breed scala aan voedingsstoffen binnen te krijgen. Elk type noot biedt unieke voordelen en door te variëren, zorg je ervoor dat je lichaam alle benodigde vitamines, mineralen, eiwitten en gezonde vetten binnenkrijgt. Probeer regelmatig te wisselen tussen amandelen, walnoten, cashewnoten, pistachenoten en pinda’s.

Daarnaast kun je noten ook combineren met andere voedzame snacks zoals fruit, yoghurt of in salades en smoothies. Zo houd je je dieet gevarieerd en interessant, terwijl je tegelijkertijd optimaal profiteert van de voedzame voordelen van noten.

Makkelijke tips voor het eten van noten als sportieve snack

Voor sporters zijn er diverse manieren om noten na hun fitness op een gemakkelijke en voedzame manier in hun dieet op te nemen:

 • Voeg een handje noten toe aan een proteïneshake voor een extra boost van eiwitten en gezonde vetten.
 • Neem een bakje gemengde noten mee naar de sportschool als een snelle en handige snack na je training.
 • Meng noten door je havermout in de ochtend om je dag energiek te beginnen.
 • Voeg noten toe aan je post-workout smoothie voor een verzadigende maaltijd.
 • Maak energieballetjes met noten, dadels en honing als een snelle snack voor of na het sporten.
 • Een simpel handje noten is altijd een voedzame keuze om je energie aan te vullen na een intensieve training.

Top Noten voor jouw noten om te eten na het sporten

Voor de beste kwaliteit noten na het sporten, kun je terecht bij Top Noten. Wij bieden dagverse noten die met zorg zijn verpakt, waardoor je altijd verzekerd bent van optimale versheid en smaak. Bovendien profiteer je van gratis verzending binnen Nederland vanaf 45 euro en als je op werkdagen voor 12:00 uur bestelt, heb je je noten overmorgen al in huis. Wil jij ook noten kopen? Kies voor Top Noten voor een voedzame en gemakkelijke aanvulling op je sportdieet!