Wat is het verschil tussen gebrande en geroosterde noten?

Wat is het verschil tussen gebrande en geroosterde noten

In de praktijk worden de termen "gebrand" en "geroosterd" vaak door elkaar gebruikt, wat voor verwarring kan zorgen. Wat is nu precies het verschil tussen gebrande en geroosterde noten? In deze blog vertellen we je het antwoord op deze vraag.

Het verschil tussen gebrande en geroosterde noten

Noten zijn gezond, lekker en onmisbaar binnen een gezond eetpatroon. Zo bevatten noten veel eiwitten, goede vetten, mineralen én vezels. In de nieuwe Schijf van Vijf hebben noten zelfs een apart puntje in het vak met eiwitrijke producten gekregen. Dagelijks een handje vol betekent al dat je voldoet aan de aanbevolen hoeveelheid. Op het gebied van noten is er ontzettend veel te kiezen. Rauwe noten, gebrande noten, geroosterde noten…Eigenlijk zijn al deze soorten gezond, al zit er per soort natuurlijk wel variatie in de voedingswaarde. Er zijn nog meer verschillen. Zo zul je, als je een meer verantwoorde keuze wilt maken, eerder kiezen voor ongezouten dan voor gezouten noten. Maar hoe zit dit eigenlijk met gebrande en geroosterde noten? Het grootste verschil tussen gebrande en geroosterde noten is dat gebrande noten in olie worden gebakken en geroosterde noten worden bereid zonder olie. Het branden geeft noten een rijkere en diepere smaak, terwijl het roosteren de natuurlijke smaak naar voren brengt zonder de toevoeging van extra vetten. Hoe dit precies zit, leggen we je hieronder verder uit.

Gebrande noten:

Gebrande noten zijn noten die zijn gebakken in olie. Doordat de noten op hoge temperatuur zijn gebrand, bevatten deze noten iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant. Voor hun gezondheidswaarde maakt dat niet veel uit. Doordat noten van zichzelf al heel veel vet bevatten, nemen ze tijdens het branden/bakken niet veel vet meer op. Het verschil is dus klein. Zowel ongebrande als gebrande noten zijn gezond.

Voordelen gebrande noten

 • Smaakversterking: Door het brandproces in olie krijgen de noten een versterkte, rijkere smaak.
 • Knapperige textuur: Gebrande noten hebben vaak een meer uitgesproken crunch dan rauwe noten.
 • Langere houdbaarheid: Door het branden in olie kan de houdbaarheid van de noten verlengd worden, omdat het vochtgehalte afneemt.

Geroosterde noten:

Geroosterde noten ondergaan een eenvoudig, maar effectief proces. Ze worden verhit met droge lucht in een hete lucht oven, waardoor ze langzaam roosteren zonder het gebruik van oliën of andere vetten. Dit is een cruciaal onderscheid ten opzichte van gebrande noten, waarbij olie wordt gebruikt voor het bakproces.

Waarom zou je kiezen voor roosteren? Het antwoord ligt in de smaak. Bij het roosteren komen de natuurlijke oliën van de noten naar de oppervlakte, waardoor er een rijke aroma en smaak vrijkomt. Deze methode transformeert de noten in een product dat zowel smaakvol als knapperig is, en geeft de noten die unieke, geroosterde smaaksensatie.

Wat is het verschil tussen geroosterde en gebrande noten

Voordelen geroosterde noten

 • Natuurlijk van smaak: Het roosteren benadrukt de natuurlijke smaak van noten zonder de toevoeging van extra vetten.
 • Minder calorieën: Zonder extra olie bevatten geroosterde noten over het algemeen minder calorieën dan gebrande noten.
 • Behoud van nutriënten: Hoewel sommige voedingsstoffen verloren kunnen gaan door verhitting, blijven geroosterde noten over het algemeen voedzamer dan wanneer ze gebakken worden.
 • Vrij van toegevoegde vetten: Geen extra oliën betekent dat je de puurheid van de noot consumeert.

Zit er verschil in gebrande noten en geroosterde noten bewaren

Zowel gebrande als geroosterde noten blijven het langst vers als ze op een koele, droge plek worden bewaard in een luchtdichte container. Echter, vanwege de olie in gebrande noten kunnen ze sneller ranzig worden dan geroosterde noten. Het is dus belangrijk om ze binnen een redelijke termijn na opening te consumeren of voor langere houdbaarheid in de koelkast of vriezer te bewaren. Hieronder lees je meer over de verschillen tussen gebrande noten bewaren en geroosterde noten bewaren:

Gebrande noten:

Omdat gebrande noten in olie zijn gebakken, kunnen ze vatbaarder zijn voor bederf. De olie kan na verloop van tijd ranzig worden, vooral als de noten worden blootgesteld aan lucht. Daarom is het een goed idee om gebrande noten in een luchtdichte container te bewaren en ze binnen een paar weken na opening te consumeren. Voor langere bewaring is een koele opslag (zoals een koelkast) aan te bevelen.

Geroosterde noten:

Geroosterde noten hebben meestal geen toegevoegde olie, wat betekent dat ze iets langer vers kunnen blijven dan gebrande noten bij kamertemperatuur. Echter, om hun maximale versheid te behouden, is het nog steeds een goed idee om ze in de koelkast of vriezer te bewaren, vooral als je van plan bent ze over een langere periode te bewaren.

Zo voeg je ze toe aan jouw dagelijkse eetpatroon

Gebruik noten voor je ontbijt

Gebrande en geroosterde noten zijn veelzijdig en kunnen gemakkelijk in vrijwel elk gerecht worden opgenomen. Ze voegen niet alleen smaak en textuur toe, maar verhogen ook de voedingswaarde van het gerecht.

 • Salades: Voeg noten toe voor extra textuur en smaak.
 • Ontbijt: Meng noten in granola, yoghurt en smoothiebowls.
 • Desserts: Integreer in brownies, koekjes, taarten en ijs.
 • Warme gerechten: Combineer met rijst of stoofschotels.
 • Brood en muffins: Voeg toe aan deeg of beslag.
 • Snacks: Gebruik in energieballetjes of maak notenboter.

Dit is het verschil in een notendop

Laten we antwoord geven op de vraag: wat is het verschil tussen gebrande en geroosterde noten? Het verschil tussen het branden en roosteren van noten is dus dat er bij branden olie wordt toegepast en bij roosteren niet. Gebrande noten zijn gebakken in olie, wat ze een rijke smaak en een knapperige textuur geeft. Geroosterde noten zijn verhit met droge lucht, meestal in een oven, zonder gebruik van olie. Het voornaamste verschil zit dus in de bereidingsmethode en het eventuele gebruik van olie.

Wil jij ook gebrande of geroosterde noten kopen? In onze online noten winkel worden de noten vers gebrand of geroosterd en verpakt, zodat jij thuis kunt genieten van de meest verse noten met heerlijke smaak. Je bestelt jouw favoriete noten eenvoudig op de webshop van Top Noten.