
Iedereen kent wel een paar verschillende soorten noten. Noten zijn een veel gegeten snack en brengen een hoop voordelen met zich mee. Maar, waar komen noten vandaan? En groeien deze aan een plant of aan een boom? Wij vertellen je in deze blog graag meer over waar jouw favoriete noten vandaan komen.
Wat definieert een noot?
Noten zijn droge vruchten die aan bomen en planten hangen. Ze zijn kenmerkend door hun harde, houtachtige buitenste schil die vaak slechts één zaad of 'noot' binnenin beschermt. Enkele voorbeelden van bekende noten zijn hazelnoten, walnoten, pecannoten, pistachenoten, cashewnoten en paranoten. Een interessant feitje: hoewel pinda's in werkelijkheid peulvruchten zijn en amandelen technisch gezien tot de fruit categorie behoren, beschouwen velen ze als noten vanwege hun vergelijkbare kenmerken en eigenschappen.
Deze bomen en planten zijn over de hele wereld verspreid en worden verbouwd in gebieden met de juiste bodemomstandigheden en klimaat voor elke specifieke soort. Heb jij een favoriete noot? Dan wil je nu vast ook graag weten waar deze vandaan komt. Je leest hieronder wat hun herkomst is, waar ze geteeld worden en waar ze het beste groeien.
Waar komen mijn favoriete noten vandaan?
Noten zijn niet alleen heerlijk en voedzaam, maar ze hebben ook elk hun eigen unieke verhaal - van zonovergoten velden in Californië tot de dichte regenwouden van het Amazonegebied. Noten komen van verschillende bomen en planten over de hele wereld, afhankelijk van het specifieke type noot. Om die reden gaan we ze stuk voor stuk even langs.
Waar komen amandelen vandaan?
Amandelen zijn de zaden van de amandelboom, die nauw verwant is aan de perzik- en pruimenboom. De grootste producenten van amandelen zijn de Verenigde Staten (voornamelijk Californië) en Spanje. De amandelboom bloeit in het vroege voorjaar en produceert vruchten met een houtachtige schil die de noot beschermt. Een amandel is rijk aan onverzadigde vetzuren, waarbij ongeveer 90% van zijn samenstelling uit deze gezonde vetten bestaat. Bovendien is het een goede bron van vitamine E. Je kunt ze puur eten of door verschillende manieren in gerechten verwerken. Niet alleen voedzaam, maar ook ontzettend smaakvol!

Waar komen cashewnoten vandaan?
De cashewnoot, vaak simpelweg de cashew genoemd, komt van de cashewboom. Oorspronkelijk uit Brazilië, wordt de cashew nu overal in tropische klimaten gekweekt. De cashewnoten worden nu voornamelijk geteeld in Vietnam, India en Afrika. De noten worden voornamelijk bewerkt in India en Vietnam totdat ze zo op te eten zijn. Een interessant feit is dat de cashewnoot eigenlijk onder een vrucht hangt, bekend als de cashewappel.
Cashewnoten bevatten veel eiwit en ijzer. Je kunt cashewnoten zo opeten, maar ze zijn ook erg lekker wanneer ze gebakken of geroosterd zijn.

Waar komen walnoten vandaan?
Het land waar de meeste walnoten vandaan komen zijn de Verenigde Staten. Zij exporteren veruit de meeste walnoten vanuit California. Op de tweede plaats volgen Chili en Oost-Europa met vergelijkbare of zelfs betere kwaliteit. Walnoten bevatten ijzer, vitamine E en vitamine B1. Daarnaast zijn walnoten meer dan alleen een tussendoortje; ze worden ook vaak gebruikt als toevoeging aan verschillende gerechten zoals salades of als topping op taarten en cakes.

Waar komen hazelnoten vandaan?
Hazelnoten groeien aan de hazelaar, een struik uit de berkenfamilie. De hazelaar komt vooral voor in landen rond de Middellandse Zee, zoals Turkije, Spanje en Italië. Turkije is de grootste producent van hazelnoten ter wereld, gevolgd door Italië en Spanje. Naast dat de hazelnoot een prima snack is, kun je hem ook op andere manieren gebruiken. Zo kun je de noot namelijk branden of roosteren, maar kun je de noot ook gebruiken in verschillende recepten.

Waar komen macadamia noten vandaan?
Afkomstig uit het prachtige Australië, is de macadamianoot een echte traktatie. Hoewel de boom oorspronkelijk uit de regenwouden van Down Under komt, wordt hij nu ook in andere gebieden met een subtropisch klimaat gekweekt, zoals Hawaii. Macadamia noten zijn zeer voedzaam. Ze bevatten een hoge concentratie van enkelvoudig onverzadigde vetten en ze zijn een goede bron van vitamine B, mineralen zoals magnesium en ijzer, en antioxidanten. Macadamia noten zijn zonder twijfel een bijzondere delicatesse in de wereld van noten!

Waar komen paranoten vandaan?
Deze grote, rijke noten zijn afkomstig van een boom die in het wild groeit in de regenwouden van Brazilië, Venezuela, Colombia, Peru, en Bolivia. Paranoten zijn uniek omdat ze vooral uit het wild worden geoogst in plaats van op plantages te worden gekweekt. Paranoten zitten boordevol gezonde vetten die ons lichaam nodig heeft. Daarnaast vind je in paranoten veel nuttige vitaminen en mineralen terug. Ze bevatten onder andere veel vitamine E, zink, calcium en seleen. Het beste kun je 2 tot 5 paranoten per dag eten, meer is niet verstandig vanwege de maximaal toegestane hoeveelheid seleen.

Waar komen pecannoten vandaan?
De pecannoot is inheems in het zuiden van de Verenigde Staten en Noord-Mexico. Deze noot, die vaak wordt gebruikt in traditionele Amerikaanse desserts zoals pecantaart, komt van de pecanboom die deel uitmaakt van de hickory familie. De pecannoot heeft een zoete, rijke en boterachtige smaak en textuur, die kan worden toegeschreven aan zijn hoge gehalte aan enkelvoudig onverzadigde oliën. Pecannoten hebben een vetgehalte van meer dan 70% wat het hoogste van alle noten is.
Rauwe pecannoten kunnen worden gezouten of gezoet en zijn dan een heerlijke snack. Je kunt ze ook heel goed roosteren of als garnering gebruiken voor bijvoorbeeld gebak of ijs. Smullen maar!

Waar komen pistachenoten vandaan?
Pistachenoten zijn afkomstig van de pistacheboom, die oorspronkelijk uit West-Azië en Aziatisch Klein-Azië komt. Iran en de Verenigde Staten (vooral Californië) zijn tegenwoordig de grootste producenten. Als de vruchten rijp zijn, veranderen de harde schillen van kleur: van groen naar geel. Daarna splitten ze open met een plop. De pistachenoot krijgt ook wel de naam ‘The skinny nut’, en dat komt door de lage hoeveelheid calorieën. De calorieën uit de pistachenoot komen overigens uit vetten en eiwitten waarvan de vetten voornamelijk uit onverzadigde vetzuren bestaan.

Waar komen pinda's vandaan?
Hoewel vaak beschouwd als noten in de culinaire wereld, zijn pinda’s botanisch gezien peulvruchten. Ze groeien ondergronds in peulen en zijn oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. Tegenwoordig worden ze over de hele wereld geteeld in warme klimaten. Pinda's zijn zeer veelzijdig en voedzaam. Ze zijn een uitstekende bron van eiwitten, gezonde vetten, foliumzuur, niacine, magnesium en vitamine E. Van de eenvoudige, geroosterde pinda tot complexe gerechten en sauzen, het is al jarenlang een echte favoriet.

Jouw favoriete noten online bestellen?
En, waar komen noten vandaan? Het blijkt dat noten afkomstig zijn van bomen en platen wereldwijd. Amandelen vinden hun oorsprong in West-Azië en Noord-Afrika, terwijl walnoten uit de regio rond de Kaspische Zee komen. Cashewnoten zijn oorspronkelijk Braziliaans en hazelnoten Europees. Macadamianoten komen uit Australië, paranoten uit het Amazone-regenwoud, en pecannoten uit Noord-Amerika. Pistachenoten stammen uit West-Azië en pinda's, eigenlijk peulvruchten, uit Zuid-Amerika.
Waar de noten ook vandaan komen, ze worden allen al jarenlang geliefd door hun smaak en goede voedingswaarden.De volgende keer dat je een handje noten pakt, denk dan even terug aan de reis die jouw favoriete noten hebben afgelegd!