Zelf gezonde pindakaas maken

Kun jij ook zo genieten van jouw dagelijkse boterham met pindakaas? Dan ben je zeker niet de enige, want pindakaas is geliefd broodbeleg in Nederland met zelfs een eigen Nationale Pindakaas dag. Nóg lekkerder is zelf gezonde pindakaas maken. Zelfgemaakt pindakaas is daarnaast ook een stuk gezonder dan kant-en-klare pindakaas uit de supermarkt. Wil jij ook gezonde pindakaas maken? In dit blog vertellen we je hoe je dat kunt doen.

Gezonde pindakaas maken: lekker én verantwoord!

Wellicht vraag jij je nu af waarom je zelf gezonde pindakaas zou moeten maken, terwijl je ook gewoon die oude vertrouwde pot Calvé pindakaas in de supermarkt kan kopen. Het antwoord daarop is niet erg lastig: pindakaas met toegevoegd suiker, vet en zout is toch best ongezond. Of pindakaas dus gezond of ongezond is, hangt af van de keuze die jij wilt maken. Gezonde pindakaas maken is niet alleen lekker en verantwoord, je kunt het ook nog eens snel en eenvoudig klaarmaken. Wist jij dat 100% pindakaas zonder toegevoegd suiker en zout onder de Schijf van Vijf valt? Dit is meteen een reden om ons recept pinda kaas op te volgen!

Zelf gezonde pindakaas maken met de pinda’s van Top Noten is lekker én eenvoudig.

De voordelen van zelf gezonde pindakaas maken

Gezonde pindakaas maken is een fluitje van een cent en kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Pindakaas op je boterham, als topping op je havermout of als basis voor satésaus, je kunt het zo gek niet bedenken. Maar wat zijn nu echt de voordelen van zelf gezonde pindakaas maken?

  • Zelf pindakaas is echt eenvoudig en kan zelfs binnen 20 minuten
  • Je kunt genieten van een heerlijke, natuurlijke pindasmaak zonder toevoegingen
  • Met maar een paar ingredienten kun jij al je eigen potje pindakaas maken

Het gezonde pindakaas recept van Top Noten

Om zelf pindakaas te maken hoef je alleen maar ons recept gezonde pindakaas op te volgen. Je bent meer tijd kwijt aan het verzamelen van alle ingrediënten en benodigdheden dan het maken van de pindakaas, dus zorg dat je goed voorbereid aan de slag kunt.

Zelf gezonde pindakaas maken! Je maakt zelf jouw pindakaas met dit gezonde pindakaas recept, je hebt slechts een aantal ingrediënten nodig:
Voorbereiding: 5 minuten Bereidingstijd: 15 minuten Totale tijd: 20 minuten Aantal: 1 potje pindakaas
Wat heb je nodig? 250 gram ongezouten pinda's en een snufje zout
Eventueel handig: Keukenmachine of een Blender
Voedingswaarden indicatie (per persoon/portie) Aantal
Calorieën 1443 kcal
Koolhydraten 40 g
Eiwitten 65 g
Vetten 126 g
Verzadigd vet 19 g

Stappenplan recept gezonde pindakaas

Als jij helemaal klaar bent om bovenstaand gezonde pindakaas recept uit te voeren, kun je onderstaand stappenplan volgen.

Stap 1: Kies voor de lekkerste pinda’s

Het is allereerst van belang dat je op zoek gaat naar de lekkerste ongebrande pinda’s. Deze kun je vinden op de markt bij een notenkraam, in een notenspeciaalzaak of op de online notenwebshop . Zo heb jij in ieder geval al de lekkerste basis voor jouw potje pindakaas te pakken.

Stap 2: Pinda’s roosteren

Als je donker gebrande noten niet zo lekker vindt, kun je deze stap overslaan. Het is namelijk ook mogelijk om de pinda’s te roosteren. Probeer zelf een beetje te experimenteren met in hoeverre jij donker gebrand lekker vindt. Vers gebrande pinda’s zijn het lekkerst als het vers gebrand zijn, maar haal ze er wel tijdig uit. De pinda’s garen namelijk nog zo’n 5 minuten na, waarbij ze ook nog donkerder worden.

Stap 3: Maal de pinda’s

Als je de pinda’s hebt laten afkoelen, is het tijd om de pinda’s te malen. Je kunt de pinda’s volledig malen door gebruik te maken van een vijzel, maar als je hier niet over beschikt is een keukenmachine of blender ook handig. Er blijven hierbij wat kleine stukjes pinda over, maar dat kan juist heel lekker zijn. Voeg een snufje zout toe, gevolgd door de pinda’s. Maal dit tot een egale massa en voilà, binnen 7 minuten is jouw pindakaas klaar.

Stap 4: Voeg de nodige ingrediënten toe

Als je nog een eigen draai aan jouw pindakaas wilt geven en een ingrediënt wilt toevoegen, is dit het moment. Probeer niet teveel toe te voegen, maar roer 1 of 2 ingrediënten door de pindakaas.

Stap 5: Houdbaarheid

De laatste, maar niet minst onbelangrijke stap is zorgen voor een lange houdbaarheid van jouw pindakaas. Bewaar de pindakaas in een afgesloten pot op een donkere, koele plek. Het is ook belangrijk dat de pot die jij wilt gebruiken goed schoon is. Let er goed op dat zelfgemaakte pindakaas een stuk minder lang houdbaar is dan die uit de supermarkt. Dit is ongeveer een maand, maar vers eten is natuurlijk het allerlekkerst!

Gezonde pindakaas maken voor bij het ontbijt is een verantwoorde keuze.

3 keer variëren met pindakaas recept

Zelf pindakaas maken is niet alleen ontzettend lekker, het past ook perfect in jouw alledaagse voedingspatroon. Toch snappen we ook dat naast naturel pindakaas wilt blijven variëren en je je eigen draai aan ons gezonde pindakaas recept wilt geven. Om die reden delen wij hieronder 3 pindakaas recepten met een twist!

Pindakaas met chocoladestukjes

Als je het gezonde pindakaas recept hebt gevolgd, kun je er aan het einde nog voor kiezen om chocoladestukjes toe te voegen. Je hoeft alleen maar jouw favoriete chocolade uit te kiezen, deze fijn te hakken en door de zelfgemaakte pindakaas te mengen. Smullen maar!

Pindakaas met stukjes noot

Kun jij niet genoeg krijgen van de lekkere smaak van noten en pinda’s? Dan is ons pindakaas met stukjes noot recept echt iets voor jou. Denk bijvoorbeeld aan cashewnoten, amandelen of pistache noten. Je kunt de nootjes even kort in de keukenmachine doen of zelf fijndrukken met een deegroller. Alleen nog maar even mengen door de pindakaas en klaar!

Pindakaas met dadel en kaneel

Voor deze heerlijke variatie ben je eigenlijk alleen grote, verse dadels nodig en wat kaneel. Ontpit de dadels, hak ze in kleine stukjes en mix het door jouw eigen gemaakte pindakaas. Nog even wat theelepels kaneel toevoegen en je kunt genieten van een heerlijke pot pindakaas met dadel en kaneel.

Ingrediënten voor het pindakaas recept online bestellen bij Top Noten

Ben jij na het lezen van dit artikel helemaal enthousiast geworden en wil jij nu ook zelf gezonde pindakaas maken? Gezonde pindakaas maken is niet moeilijk, maar gaat lastig zonder de juiste benodigdheden. Voor de lekkerste pinda’s kun jij in ieder geval gewoon terecht bij Top Noten. In onze notenwinkel branden en verpakken we de pinda’s vers zodat jij kan genieten van de lekkerste zelfgemaakte pindakaas.