Cacao, de gezonde basis voor chocolade

De basis voor chocolade is cacao. Cacao is ook los verkrijgbaar als poeder, als boon of als chocolade in de vorm van druppels of nibs (kleine stukjes). Rauwe cacaopoeder is erg gezond. Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel en kan de stress doen verminderen. Daarnaast is de rauwe cacao een goede bron van mineralen en antioxidanten en kent cacaopoeder in zijn rauwe vorm geen extra toevoegingen. Het is dan ook niet voor niks dat cacao raw wordt gerekend tot de Superfoods.

cacao is de basis van elk chocolade recept

Wat is cacao

Cacao wordt gemaakt van de cacaoboon. Dit is de vrucht die we vinden aan de cacaoboom. Deze bomen vind je met name in Midden- en Zuid-Amerika, maar ook in andere landen rondom de evenaar vind je veel cacaobomen. De vrucht van de cacaoboom is ovaal van vorm en in het midden bevinden zich de cacaobonen. Het cacaopoeder kan op verschillende manieren uit de boon verkregen worden. Zo wordt bij cacaopoeder raw onder hoge druk, de massa uit de boon geperst. Naast een vloeibare massa, cacaoboter, blijft er een vast deel over. Dit deel wordt gemalen en rauwe cacaopoeder blijft over. De meeste cacaopoeders, zoals we die in de supermarkt zien, worden een op andere wijze verkregen. De cacaobonen worden bij hoge temperaturen geroosterd, waarbij veel vocht verdwijnt. Na het afkoelen worden ze geperst en gemalen en een cacaopoeder blijft over. Bij verhitting gaan echter veel goede gezonde voedingswaarden verloren. Vandaar dat enkel rauwe cacaopoeder tot de superfoods gerekend worden.

Voedingswaarde rauwe cacao per 100 gram

Energie 385 kcal / 1607 kJ
Eiwitten 29,0 g
Koolhydraten 23,0 g
Waarvan suikers 0,7 g
Vezels 25,0 g
Vetten 12,0 g
Verzadigde vetten 7,0 g
Zout 0,0 g

De gezondheidsvoordelen van cacao

Cacao wordt gezien als superfood. Superfoods zijn rauwe, onbewerkte voedingsmiddelen met een pure, natuurlijke smaak en bevatten vele goede eigenschappen. Rauwe cacao is dan ook erg gezond. Het bevat vele vitamines en mineralen en kan heilzame effecten hebben voor je gezondheid. Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de medicinale werking van cacao. Zo is onder andere gebleken dat rauwe cacao de bloeddruk verlaagt. Ook kunnen diabetespatiënten baat hebben bij het eten van cacao, doordat de cacao de insulinegevoeligheid vergroot.

Van cacao kunnen ook cacaodruppels gemaakt worden. Deze druppels kunnen voordelen hebben voor je gezondheid

De antioxidanten van cacaopoeder rauw

Rauwe cacao bevat veel antioxidanten, flavonoïden. Deze antioxidanten ruimen vrije radicalen in je lichaam op. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die schade kunnen toebrengen aan cellen en weefsels. Dankzij de antioxidanten loop je minder risico om vaker ziek te worden, sneller te verouderen en verschillende andere klachten. Cacao dat verkregen is door middel van verhitting, bevat een stuk minder antioxidanten. Een groot deel gaat namelijk verloren bij deze wijze van verwerking van het cacao.

Magnesium in cacao

Ook magnesium vinden we terug in cacao. Het magnesiumgehalte in rauwe cacao is zelfs één van de hoogste onder de bekende voedingsmiddelen. Veel mensen krijgen te weinig van dit mineraal binnen. Dat is jammer, want magnesium is niet alleen essentieel voor je energieproductie, ook ondersteunt dit mineraal het hart. Magnesium is belangrijk voor je hersenen, stofwisseling en je immuunsysteem. Daarnaast draagt dit mineraal bij aan de gezondheid van je spieren, botten en tanden.

IJzer

Een ander essentieel mineraal is ijzer. Cacao bevat een hoge hoeveelheid ijzer. Het ijzer zorgt voor een gezond zuurstofgehalte in je bloed, waardoor je meer energie krijgt. Rauwe cacao is een goede bron van ijzer. De cacao die bij verhitting wordt verkregen bevat minder ijzer. Naast de transport van zuurstof door je bloed, zorgt het ijzer ook voor de vervoer van andere mineralen. Ijzer is dus een erg belangrijk mineraal.

Gelukkiger met cacao

Je hoort men weleens zeggen dat chocolade gelukkig maakt. Dat is deels waar. Rauwe cacao bevat inderdaad een bepaald stofje, fenylalanine, wat ervoor zorgt dat je je gelukkig voelt. Het wordt in je lichaam namelijk omgezet tot dopamine, wat zorgt voor het geluksgevoel en een betere concentratie. Bij de verwerking van chocolade gaat veel van dit stofje verloren. Maar een schepje rauwe cacao in je yoghurt kan je wel wat gelukkiger maken.

Cacao: Wist je dat…

  • Er meer dan 300 verschillende soorten cacaobonen zijn en dat deze allemaal een eigen unieke smaak hebben
  • Rauwe cacao gezonder is dan gebrande of geroosterde cacao
  • In witte chocolade geen cacaopoeder zit, maar wel cacaoboter
  • De cacaobonen aan een cacaoboom groeien
  • Een cacaoboom 50 jaar oud kan worden
  • Er gezonde chocolade bestaat

Het verschil tussen cacao en chocolade

Cacao en chocolade worden vaak in één term gebruikt. Toch zijn er zeker wel verschillen tussen deze twee. Raw cacao wordt door middel van koude perstechnieken uit de cacaoboon geperst. Hierbij wordt het cacaoboter, het vette gedeelte van de boon verwijderd. Bij chocolade gebeurt dit niet. De cacaoboter helpt de chocolade juist zachter en romiger te maken. Het vetgehalte van chocolade is daardoor ook veel hoger, dan dat van de cacao. Ook bevat chocolade veel meer suiker dan cacaopoeder. Het cacaogehalte in melkchocolade is zelf erg laag, je krijgt dus niet veel binnen van de gezonde mineralen en antioxidanten bij het eten van een reep chocolade. Je dient erg veel van dit chocolade te nuttigen, maar daarnaast krijg je dan ook veel vetten, suikers en calorieën binnen en dat is ook niet erg gezond. Cacao is dus een ingrediënt van chocolade. Er bestaat ook gezonde chocolade. Over het algemeen geldt, hoe hoger het cacaogehalte, hoe gezonder de chocolade. Bij een gehalte van 85% of meer, kun je spreken van gezonde chocolade. Deze chocolade bevat veel cacao, maar weinig suikers. De gezonde chocolade is gemaakt van rauwe cacaopoeder, waardoor er een hoog percentage aan antioxidanten aanwezig is in de chocolade. En dat heeft weer een positief effect op de lichamelijke gezondheid van de mens.

Er zijn vele verschillen tussen cacao en chocolade die veel mensen niet weten

Waar kun je rauwe cacao voor gebruiken

Naast bestandsdeel van gezonde chocolade, kun je rauwe cacao ook voor andere toepassingen gebruiken. Zo is het een heerlijke en gezonde toevoeging van je smoothie, yoghurt of kwark en kun je er ook lekker mee bakken. Door het bakken en de verhitting, verliest de rauwe cacao wel een aantal goede voedingsstoffen. Rauwe cacao is ook verkrijgbaar in de vorm van cacaonibs. Dit zijn stukjes chocolade in hun puurste vorm. Doordat ze onbewerkt zijn en rauw, bevatten de cacaonibs de goede voedingsstoffen die rauwe cacao ook heeft. Zeker wanneer je houdt van een bite in je yoghurt, smoothie of kwark, kunnen de nibs een goede toevoeging zijn. Maar cacaonibs zijn ook heerlijk te combineren met gedroogd fruit of noten.

Receptidee: Rauwe cacao is een goede toevoeging aan je zuivel als ontbijt, maar je kunt er ook een lekkere mugcake mee maken. Gebruik voor de basis banaan, havermout en ei en voeg als extra een eetlepel cacao en verse frambozen toe. Zet hem daarna even een paar minuten in de magnetron en je hebt een feestontbijt!

Rauwe cacao kopen als beste keuze

Het beste voor je gezondheid is de rauwe cacao poeder. Deze is onbewerkt en bevat dus alle voedingsstoffen en goede eigenschappen in zijn puurste vorm. Cacao Raw is gezond, maar je moet het eten met mate. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon blijft het beste. Zo nu en dan cacao is dus prima. En af en toe een stukje chocolade kan ook prima. Of zet je gasten een keer chocoladepinda’s en rozijnen voor. Ook dat zal zeker in de smaak vallen.

Cacao een gezonde smaakmaker

In dit artikel heb je kunnen lezen dat cacao op twee verschillende manieren verkregen wordt. De rauwe cacao is onbewerkt en bevat daardoor veel goede voedingsstoffen. De antioxidanten beschermen je lichaam, de magnesium en de ijzer zorgen voor energie en de fenylalanine zorgt voor een gelukkig gevoel. Rauwe cacao is gezonder dan de cacaopoeder die door middel van verhitting verkregen wordt. Verhitting zorgt er namelijk voor dat veel goede voedingsstoffen verloren gaan. Wil je een stuk chocolade als tussendoortje eten? Dan is het verstandig om een reep met 85% cacao of meer te nemen. Deze bevat het minste suiker en de minste calorieën en valt daarmee onder de term gezonde chocolade.